Hondentrimsalon Flakkee

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Het gebit

Bij de hond blijven, net als bij de mens, na elke maaltijd voedselresten in de mondholte achter. Op de gebitselementen wordt daardoor een kleverig laagje gevormd dat we tandplaque noemen. In die tandplaque leven miljoenen bacteriën die tezamen met hun afscheidingsproducten ontstekingen aan het tandvlees kunnen veroorzaken. Als tandplaque niet wordt verwijderd ontstaat tandsteen, tanden gaan loszitten en worden zelfs verloren. Door het ontstoken tandvlees kunnen de bacteriën eenvoudig de bloedbaan bereiken en schade veroorzaken aan belangrijke organen zoals b.v. hart en nieren.

Tandsteen

Het verwijderen van tandsteen moet bij de dierenarts gebeuren, alleen hij/zij is in het bezit van de juiste apparatuur. Bijvoorbeeld; het tandsteen met al die bacteriën wordt tijdens de behandeling direct met speciale apparatuur afgezogen, daar het anders alsnog in de bloedbaan van het dier terecht zou kunnen komen.

Wat kunt u zelf doen?

De tanden van uw hond regelmatig poetsen en/of ; In de handel zijn allerlei kauwattributen die er mede voor zorgen dat tandvlees en tanden gezond blijven. Ze masseren het tand vlees en zorgen voor extra speeksel dat de mond schoon spoelt. Alleen bij regelmatig kauwen [eigenlijk elke dag!] heeft deze voorzorgsmaatregel 100% effect. Ga er niet vanuit dat ,,alleen harde brokken eten,, het kauwend reinigen vervangt.
Poets instructie voor het gebit.

Stap 1
Begin eenvoudig door met de vingers aan de buitenkant van de wangen, ter hoogte van de achterste kiezen, de huid te masseren. Hierdoor worden de speekselklieren geprikkeld waardoor het zelfreinigende vermogen van de mondholte wordt bevorderd.

Stap 2
Als de hond dit toelaat doet men hetzelfde aan de binnenzijde van de mond, met de blote vinger of met een gaasje gedrenkt in bouillon voor de smaak. Dit alles kan worden uitgevoerd met een gesloten mond, kaken op elkaar en alleen aan de buitenzijde van het gebit. Niet forceren en regelmatig laten slikken.

Stap 3
Als dit voorspoedig gaat kan men de mond iets openen en met het echte poetsen beginnen. Ook nu weer alleen de buitenzijde van de tanden en kiezen poetsen. Gebruik een geschikte tandenborstel en een tandpasta voor dieren. Deze is verkrijgbaar in verschillende smaken zoals vlees, kip of vis.

Stap 4

Poetsen moet een dagelijkse routine worden, als er opnieuw tandsteen ontstaat is dat een teken dat er te weinig gepoetst wordt. Zonder poetsen ontstaat er binnen 24 uur tot 48 uur opnieuw tandplaque en zal het verkalkingproces tot tandsteen opnieuw plaats vinden. Tevens kan men op deze manier regelmatig de mondholte, tong en gehemelte controleren op onregelmatigheden.

Stap 5
Na de poetsbeurt moet er iets leuks volgen voor uw hond. Een wandeling, even spelen, een kauwchip of een andere tandvriendelijke versnapering voor de hond. Op deze manier zal uw hond de poetsbeurt associëren met een leuke gebeurtenis die hier op volgt.