Hondentrimsalon Flakkee

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Vachtverzorging

Een goede vacht is de spiegel van de gezondheid. De vachtverzorging is een belangrijk deel uit de totale verzorging van uw hond. Voor een deel verzorgd de hond zijn vacht / huid zelf. Maar vooral de ruw - en langharige vachten zijn afhankelijk van de verzorging van baas / vrouwtje en deskundige.

Begin hier vroeg mee, liefst voor de 7e week, en bij voorkeur op een (trim) tafel, zodat het dier aan de handelingen went. De eerste trimbeurt (op welke leeftijd dan ook])moet een plezierige herinnering achterlaten. Een knuffel, een lekker hapje en een verbale beloning moeten de trimbehandeling dan ook veelvuldig afwisselen.

Borstelen

Borstelen is de meest algemene verzorging van de vacht. Het dient om oude en losse haren te verwijderen en tevens wordt hier ook het vuil mee verwijderd. Het dient vooral ook om de talg te verspreiden, een vettig laagje dat de huid van het dier beschermd tegen infecties en weersinvloeden. Het borstelen geschiedt in laagjes van onder naar boven en altijd met de haargroeirichting mee. De keuze van de borstel is afhankelijk van de vacht. Een aanrader is ; na de borstelbeurt de vacht met een kam te controleren op eventuele achtergebleven klitten die u dan met die kam nog kunt verwijderen.

Plukken

Plukken is het handmatig verwijderen van loszittende dekharen bij ruwharige vachten. De vacht dient wel goed trimrijp te zijn om de huid en de hond zomin mogelijk te irriteren.
Jachthonden zoals bijvoorbeeld de Duitse Staande Hond langhaar,Heidewachtel,Drentse Patrijshond, Engelse/Welsh Springer Spaniel,Friese Stabij, Afghaanse Windhond,Langharige Dashond en (tja, eigenlijk teveel om op te noemen)worden ook door mij geplukt.Een opmerking die ik regelmatig hoor, is : Ik wist niet dat ik zo'n mooie hond had !!!

Rollen

Is ook een vorm van plukken maar dan iedere 6 weken.Bijzonder geschikt voor b.v. de Fox Terrier.Die kunt u 1 keer in het half jaar laten  plukken of u laat hem/haar iedere 6 weken rollen, u hondje ziet er dan altijd keurig verzorgd uit. Aan u de keus !!! Bel mij en ik leg u de verschillende mogelijkheden graag uit.

Natrimmen

Is het verwijderen van de ondervacht 6-8 weken na het plukken. 
Na het plukken van de bovenvacht blijft de ondervacht (wol) nog staan.Na zo'n 6 tot 8 weken,als er weer  wat ruwhaar opstaat,pluk ik de ondervacht (wol) er uit en dan zit uw hond echt strak in zijn pak.Zeer geschikt voor b.v. de Fox Terrier,Lakeland Terrier,Welsh Terrier ,Airedale Terrier,dwerg/middenslag en Riesenschnauzer en niet te vergeten de Dashonden/Teckels .Voor meer informatie kunt u mij altijd bellen.

 

Strippen

Strippen is ook een vorm van plukken. De hond wordt hierbij niet zover geplukt dat er alleen nog een ondervacht op staat, maar behoud het ruwharige uiterlijk. Bij de eerste stripbeurt wordt de helft van de haren er uitgeplukt u ziet dan nog niet veel verschil. Na weer 3 maanden worden de haren die de vorige keer zijn blijven staan er uitgeplukt en heeft uw hond een stripvacht. Uw hond heeft er dan eigenlijk altijd een vacht van 3 maanden opstaan en dat leuke ruwe uiterlijk in plaats van bloot. Heel geschikt voor bijvoorbeeld de Cairn Terrier,Hollandse Smoushond, Ierse Wolfshonden en ruwharige Bassets. Ook voor honden met een gevoelige huid is het uitermate geschikt omdat niet alles in een keer wordt geplukt.

Knippen

Knippen is het inkorten van de vacht met behulp van een schaar. Van bijvoorbeeld Maltheser, Shih Tzu, Poedel,Boomer,Labradoodle,Goldendoodle of Portugese Waterhond,sommige soorten Terriers en soort gelijke vachten.

Effileren

Effileren is het inkorten en/of uitdunnnen van de vacht met een speciale schaar.Het geeft een mooi en natuurlijk effect.Zeer geschikt voor Spaniels en soort gelijke vachten.                                              

Scheren

Scheren is het inkorten van de vacht met behulp van een tondeuse. Bijvoorbeeld een Poedel of Portugese Waterhond, wordt gedeeltelijk geschoren en geknipt.
Sommige honden moeten helaas noodgedwongen wel eens heel kort geschoren worden omdat de vacht totaal is vervilt of honden met een huid aandoening.

Ontwollen

Ontwollen is het verwijderen van alle dode en loszittende onderharen van bijvoorbeeld, Poolhonden, Chow Chow en Husky en is tevens zeer geschikt voor de vacht van verschillende Herdershonden. Dit gebeurt door plukken met de vingers en gebruik van speciaal trimgereedschap.

In de rui of overmatig verharen

Zowel kort, ruw en langharige-vachten kunnen erg verharen, alleen bij de langharige-vachten valt het minder op omdat de losse haren in de vacht blijven hangen. Van sommige rassen wordt gezegd dat de vacht niet verhaard Dit is beslist een fabeltje. Iedere haar heeft een bepaalde levensduur waarna het uitvalt en er een nieuwe voor in de plaats komt. Alleen zult u van bijvoorbeeld een Poedel en sommige langharige rassen geen haren vinden omdat ze in de vacht blijven hangen die er trouwens wel uitgekamd en/of geborstelt moeten worden, daar het anders gaat klitten of zelfs vervilten. Als de vacht van uw hond overmatig verhaard, vraag dan om advies. Ik geef het u graag en kosteloos.